Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Fwd: Fw: ΠΡΟΣΟΧΗ !! - ΥΠΟΨΗ Δ/ΝΤΗ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ


Sent: Friday, June 14, 2013 2:55 PM
Subject: ΠΡΟΣΟΧΗ !! - ΥΠΟΨΗ Δ/ΝΤΗ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ΞΕΕ, όπως γνωρίζετε, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξέρευση των καλύτερων κατά περίπτωση λύσεων προς όφελος του ξενοδοχειακού κλάδου. Ειδικά για τις απαιτήσεις των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων καταλήξαμε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις στη σύναψη μνημονίων με την ΑΕΠΙ και τους οργανισμούς ΑΘΗΝΑ,ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ και GRAMMO.

Ακολούθως, εμφανίστηκαν και ορισμένοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω του φορέα τους «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.», οι οποίοι διεκδικούσαν αμοιβές για τις τηλεοπτικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων τους, ξεκινώντας δικαστικούς αγώνες κατά ξενοδοχείων. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, αποστείλαμε δύο εξώδικα προς την εταιρεία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», καλώντάς την να προσέλθει για τη σύναψη σχετικού μνημονίου . Εν τέλει και μετά από ακυρώσεις πολλών συναντήσεων από υπαιτιότητα της εταιρείας «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»,  συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους τους και τους νομικούς τους συμβούλους. Από τη συζήτηση αυτή, προέκυψε αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των αμοιβών που επιθυμούν να εισπράττουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και της πρότασης του ΞΕΕ για αμοιβές που να είναι σύννομες και αντικειμενικά δίκαιες. Και τούτο, διότι υπάρχει μεταξύ μας σοβαρή διάσταση για το ποιά παραγωγή αποτελεί οπτικοακουστικό έργο και ως εκ τούτου προστατευτέο εκ του νόμου, δεδομένου ότι κατά την άποψή μας το σύνολο σχεδόν του προγράμματος των άνω σταθμών δεν έχει την ιδιότητα του οπτικοακουστικού έργου. Επίσης, η παραπάνω εταιρεία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» δεν μας παρέδωσε όπως της ζητήσαμε αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των οπτικοακουστικών έργων των παραγωγών μελών της, που αποτέλεσαν μέρος του τηλεοπτικού τους προγράμματος από το 2007 έως σήμερα, ούτε μας προσδιόρισαν τι ποσοστό αντιπροσώπευαν οι οπτικοακουστικές παραγωγές τους στο συνολικό τηλεοπτικό τους πρόγραμμα κατ' έτος, ούτε και τα ποσοστά τηλεθέασής τους.

Συνάδελφοι ,

Επειδή η τηλεόραση αποτελεί απλώς  μια συσκευή εντός του δωματίου που δεν προσθέτει καμμία αξία στη διαμονή των πελατών μας.

Επειδή οι ελληνικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων είναι νομικά ανύπαρκτες κατ΄ εμάς, άλλως και σε κάθε περίπτωση παντελώς αδιάφορες για την αλλοδαπή τουριστική πελατεία που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας.

Επειδή προς το παρόν δεν διαφαίνεται ορατό πεδίο σύγκλισης των προτάσεων  των δύο πλευρών, και προκειμένου να μη συντρέξει παράβαση εκ μέρους σας του δικαιώματος των τηλεοπτικών οργανισμών να επιτρέπουν/απαγορεύουν την παρουσίαση στο κοινό των επικαλούμενων από τους οργανισμούς παραγωγών τους σε οπτικοακουστικά έργα, οι νομικοί μας σύμβουλοι προτείνουν σε όσα μέλη μας το επιθυμούν και προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, να μη διατηρούν τις συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπροσωπεί η εταιρία δηλαδή ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, ALPHA, STAR και SKAI, γνωρίζοντας αυτό γραπτώς στην ως άνω εταιρία, όπως άλλωστε πράττουν ήδη αρκετά ξενοδοχεία που έχουν προβεί εδώ και καιρό σε αποσύνδεση των παραπάνω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους.

Λυπόμαστε πολύ που είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε σε αυτού του είδους τις επιλογές που υπαγορεύονται όμως από το  αίσθημα δικαίου και την ανάγκη βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσων ως πρώτιστο καθήκον μας τόσο απέναντι  στα μέλη μας όσο και απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης

Πρόεδρος Ξ.Ε.Ε.




--
Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού
25ης Μαρτίου 39 - Λ. Αιδηψού - 34300 - Εύβοια
Τηλ.: 22260 23785
www.visitedipsos.gr